Flat lay image. Een foto van een uitstalling
Flat lay image komen we tegenwoordig veel tegen bij reclamefotografie;
|
||
In feite komt het neer op een foto van een uitstalling van bij elkaar behorende zaken;
|
||
Een flat lay image is handig om uit te leggen wat we voor een doe het zelf klusje of het maken van een kunstwerk nodig hebben.
|
Flat lay image. Werken met smeltlijm |
Een flat lay image ken je beslist wel
Een flat lay image heb je mogelijk wel eens langs zien komen. Het is een plat oppervlak, bijvoorbeeld het blad van een tafel of een bureau, waarop allerlei voorwerpen uitgestald liggen, die in de rest van de tekst voorkomen.
Stel dat we een stuk tekst gaan schrijven over het schilderen van een tulp met acrylverf dat we met een flat lay image in willen leiden. Dan leggen we op dat platte oppervlak alles wat we nodig denken te hebben om het schilderij te maken. Dat doen we liefst op een beetje logische manier.
Het mag duidelijk zijn dat dit vooral een handig hulpmiddel is bij "hoe doe je..." teksten of fotoseries. Maar met wat creatief denken is het beslist ook mogelijk om bijvoorbeeld een concept uit te beelden. Vakantie bijvoorbeeld. Met strandspullen, zonnebril, een handdoek, een camera, zonnebrand, reisfolders, een kaart van onze bestemming, misschien een foto als we die te pakken kunnen krijgen.
Als we iets toe willen lichten, kunnen we tussen de voorwerpen natuurlijk ook stukjes tekst neerleggen. Zorg dan wel dat die tekst leesbaar blijft, dus maak het lettertype groot genoeg.
Ook de ondergrond waar we alles op uitstallen voor onze flat lay image speelt natuurlijk een rol. Denk aan vellen etalagekarton, platen triplex, een stuk piepschuim, behang etc. Als het maar een beetje vlak is. Desnoods zetten we het even aan de ondergrond vast met schilderstape of iets vergelijkbaars.
Is alles verzameld, dan moet de foto nog genomen worden. Dat moet zo veel mogelijk recht van bovenaf. Mogelijk moet de fotograaf op een stoel of een keukentrapje gaan staan, om het juiste beeld te krijgen, maar voor een fotograaf met enige ervaring mag dit geen probleem zijn. Een licht groothoek objectief kan er voor zorgen dat de camera niet al te hoog moet gaan om alles in beeld te kunnen krijgen.
Een beetje creativiteit bij het ordenen en rangschikken van onze flat lay image kan geen kwaad. Niet alles hoeft exact horizontaal of verticaal op de foto te komen. Waarom geen schuine lijnen? Onze flat lay image wordt er alleen maar levendiger van. Denk ook hierbij een beetje creatief.
Op deze manier kunnen we met onze flat lay image allerlei concepten ondersteunen. Denk eens even na wat voor voorwerpen een associatie met het concept hebben. En ga dan aan het verzamelen. Mogelijk heb je niet alles en zijn er alternatieven nodig, maar omdat je er al over nagedacht hebt, zal dat geen overwegend probleem opleveren.
De voorbereiding van een flat lay image is van belang
Als je een serieuze flat lay image wilt maken, is voorbereiding van belang. We moeten de juiste attributen bij elkaar zien te krijgen en er moet mogelijk voorbereiding worden gedaan voor het rangschikken. We kunnen dat het beste illustreren aan de hand van een voorbeeld. Vaak worden de voorwerpen aangevuld met kaartjes en briefjes met teksten er op, maar noodzakelijk is dat niet.
Let op wat er in beeld komt en wat niet
Als we bovenstaand voorbeeld bekijken, dan vallen een paar zaken op. Het gaat om een uitstalling van de materialen en gereedschappen die we gebruiken bij het werken met smeltlijm. Om te beginnen is de achtergrond aan de drukke kant. De kleine lijmpatronen vallen weg tegen de groene achtergrond. Een ander punt dat irriteert, zijn de snoeren van de lijmpistolen. Dat is natuurlijk oplosbaar door bijvoorbeeld een sneetje in de achtergrond te maken, waardoor de snoeren naar de achterkant van de kartonnen plaat worden geleid.
De voorbereiding van een flat lay image is van belang
Dit soort opvallende missers zijn met een goede voorbereiding natuurlijk te voorkomen. We gebruiken de flat lay image bijvoorbeeld om onze bezigheden te demonstreren. Of om te laten zien wat er voor onderdelen in een apparaat zitten, dat we voor deze foto even uit elkaar hebben gehaald.
Wat menselijk leven
Wil je nog wat meer menselijk leven aan je flat lay image toevoegen? Zorg dan voor een paar handen in beeld, die bijvoorbeeld een voorwerp oppakken of juist neerleggen. Verschuiven kan natuurlijk ook.
Kortom, de veelzijdige flat lay image kan een aanwinst voor onze gereedschapskist als contentmarketeer opleveren.
Tot slot
Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er vele terug te vinden en vaak tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten