woensdag 18 mei 2022

Tijdlijnen van de geschiedenis geven verbanden

Tijdlijnen van de geschiedenis geven verbanden



    Een tijdlijn laat je dingen zien die anders slecht te zien zijn;

    Belangrijk is om een compromis te vinden tussen de juiste schaalverdeling en hanteerbaarheid;

    Tijdlijnen zie je niet zo vaak maar ze kunnen zeer nuttige informatie leveren.



Tijdlijnen zijn handig om overzicht te krijgen

Tijdlijnen worden gebruikt om gebeurtenissen in het verleden in onderling verband te zetten. Zeker als het zaken betreft die onderling met elkaar te maken hebben. In het goed bestuderen van de weergave vinden we vele zaken terug die dan goed op hun plaats vallen.

Aan Excel hebben we een handig hulpmiddel

Een goede manier om een tijdlijn te maken is met excel. Dat ziet er dan ongeveer als volgt uit:



Let op het gebruik van de juiste schaal

We zien direct een punt van aandacht. Hier is gebruik gemaakt van jaartallen als schaalverdeling. Dat is een zeer grove indeling. Bijvoorbeeld de oorlog in Nederland tussen de Nederlandse en Duitse strijdkrachten heeft nog geen week geduurd maar staat als een heel jaar in onze tijdlijn. De eerste a-bom was een historische gebeurtenis in 1945 maar duurde een dag. En geen heel jaar. Zou je dat weer willen geven, dan is een onderverdeling in dagen nodig.

Verdere detaillering is altijd mogelijk

Zou je een dergelijke week weer willen geven, dan is een onderverdeling in maanden of zelfs weken noodzakelijk. Afhankelijk van ons doel kan dat heel nuttig en geldig zijn. Het is maar net wat we duidelijk willen maken aan de lezer. Houd er ook altijd rekening mee dat hoe gedetailleerder de schaal is, hoe lastiger de tijdlijn te hanteren wordt.

Leer van je eigen projecten

De tijdlijn is lang niet voor elke discipline geschikt maar als we historische feiten in kaart willen brengen dan kan het heel handig zijn. En dat is echt niet alleen de geschiedenis. Ook een eigen project kunnen we zo vastleggen zodat we er zaken uit kunnen leren. En zo mogelijk in een volgend project verbeteringen aan kunnen brengen.

Tot slot

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er vele terug te vinden en vaak tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten