donderdag 19 mei 2022

Gebruik een storyboard om visueel een verhaal weer te geven

Gebruik een storyboard om visueel een verhaal weer te geven



    Het lijkt een soort stripverhaal maar dat heeft een eigen verhaallijn;

    Een storyboard wordt losjes maar wel herkenbaar getekend wat op zich nog een kunst apart is;

    Zonder achtergrond als tekenaar zul je het maken van een storyboard vaak uit moeten besteden. 



storyboard
Een snelle schets van een storyboard



Het storyboard komt uit de wereld van de film en video

Een storyboard komen we vooral tegen in de wereld van de film en de video, waar het wordt gebruikt om een verhaal vorm te geven. Het uitleggen van een verhaal en de hoeken van waaruit je dat moet bekijken dan wel filmen is lastig. Uitschrijven maakt het er vaak niet duidelijker op en daarom worden de beelden grof getekend. Je zou het als een soort van stripverhaal kunnen zien. Alleen heeft een stripverhaal een eigen verhaallijn en dat is bij een storyboard niet het geval, dat storyboard illustreert alleen de verhaallijn die er mee weergegeven moet worden.

Een storyboard maken vergt een vlotte tekenstijl

Het maken van een storyboard vraagt een vlotte hand van tekenen. Je kunt geen gedetailleerde tekeningen gaan maken, maar als het al te vlot getekend wordt zonder context dan kan bijvoorbeeld een cameraman er ook niet veel mee. Het is wat dat betreft wel een specialisatie.

Een storyboard maken vergt een vlotte tekenstijl

Een ervaren kunstenaar zal wellicht eens moeten oefenen en de eerste pogingen naar het ronde archief verwijzen, maar daarna zal het waarschijnlijk niet zoveel problemen geven. Maar mensen die een storyboard in hun content willen verwerken maar geen creatieve achtergrond hebben zullen het maken toch vaak uit moeten besteden.

Een storyboard dwingt je vooraf tot nadenken

Een storyboard is een ontwerp cq beschrijving van een stukje film of een serie foto's. Het concept van het storyboard komt uit de filmwereld maar het veel breder toepasbaar. In feite bij alles waar sprake is van een verhaallijn en waar we die weer willen geven.

Een soort stripverhaal

In principe kun je je story uitschrijven, maar dat is niet erg effectief. Beter is een vorm van een soort stripverhaal te maken. Dat is voor veel mensen niet eenvoudig maar het hoeft geen meesterwerk te worden. Eenvoudige draadfiguurtjes voldoen vaak al. 

Je ziet de details die je dreigde te vergeten

Een storyboard maken we vooral omdat het handig is. We kunnen gemakkelijk zien hoe het verhaal zich ontwikkelt. Omdat het beeldend is, kunnen we het ons gemakkelijk indenken en dat zorgt er voor dat we op details gaan stuiten die we nog niet eerder gezien hadden maar die we wel op moeten lossen of in moeten vullen. Als een speler bijvoorbeeld in het verhaal plotseling in een boek zit te lezen moet dat boek wel in een eerdere scene op tafel liggen.

Benodigde attributen komen in beeld

Ook andere attributen moeten geregeld worden. Als de speler een boek zit te lezen moeten we wel zorgen dat die ergens op zitten kan. Misschien moet er een stoel geregeld worden? Of is het buiten en is er een geschikt muurtje of een bankje? 

De regisseur krijgt een goed overzicht

De regisseur kan goed overzien of de voorgenomen video- of fotoshots wel het gewenste effect zullen hebben. Aanpassingen kunnen beter vooraf in het ontwerp met behulp van een storyboard gemaakt worden dan dat deze later op de set gemaakt moeten worden. Een storyboard wordt vaak gekoppeld aan een plattegrond waarop dan de posities van de camera's aangegeven worden. Dat voorkomt ook weer dat er mensen en voorwerpen in de weg of op de verkeerde plek in beeld staan.

Het storyboard geeft goed verhalen weer

Het mag duidelijk zijn dat een storyboard maken best nog wel wat voeten in de aarde heeft. Maar er zijn volop toepassingen, waar we een verhaal duidelijk zichtbaar willen maken. En als verhalen onderdeel zijn van onze contentmarketing dan is het storyboard een uitstekend stuk content dat ook nog eens behoorlijk op zal vallen ten opzichte van de content van de concurrentie. 


Tot slot

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er vele terug te vinden en vaak tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje




Geen opmerkingen:

Een reactie posten