vrijdag 5 november 2021

Collages worden nog wel eens onderschat

Collages worden nog wel eens onderschat

    Collages kunnen het nodige aan foto's toevoegen, als het goed en met wat smaak wordt gedaan;

    Soms worden hele foto's gebruikt, maar er wordt ook gewerkt met teksten, stukken papier, stukken bladmuziek en noem maar op;

    Zelfs bekende kunstenaars als Picasso maakten al gebruik van de collage.



Een collage zie je in de kunst niet vaak

Een collage is een kunstvorm die je niet zo heel veel tegenkomt. Collages zijn afbeeldingen van allerlei soort, bijvoorbeeld uitgeknipte of gescheurde stukken papier of ander materiaal. Die losse delen worden met lijm op een steviger drager, bij voorbeeld papier, karton of schilderdoek geplakt. 

Zo ontstaat er dan één afbeelding. Die lijm speelt een rol bij de naamgeving. Het woord collage komt namelijk van oorsprong uit het Frans. Het is afgeleid van het werkwoord "coller," wat dan weer plakken of kleven betekent.



Thematische collage

Er kunnen vele objecten voor een collage worden gebruikt

Voor het maken van een collage kunnen allerlei losse objecten worden gebruikt. Knipsels uit kranten en tijdschriften, vaak ruw uitgescheurd komen we veel tegen. Tekeningen, brokken van mislukte tekeningen, aquarellen en ander op papier gemaakte kunstwerken zijn eveneens geliefd bij de makers van een collage.

Die afbeelding die dan ontstaat, is uiteraard uitstekend als materiaal voor onze contentmarketing te gebruiken. Zeker als we werkzaam zijn in een artistieke richting.

De bloei van de collage is in het begin van de 20e eeuw

We komen het concept van de collage tegen in de kunstrichting van het dadaïsme. Bij die wat bizarre kunststroming uit het begin van de 20e eeuw kwam de collage pas echt tot bloei. Maar er zijn meer kunstenaars uit het begin van de 20e eeuw die de collage gebruikten in hun kunstwerken. Een goed voorbeeld daarvan zijn Pablo Picasso en Georges Braque. Picasso wordt ook wel als de uitvinder van de collage gezien. Dat is waarschijnlijk niet helemaal waar, maar hij heeft wel de ontwikkeling en de toepassing van de techniek van de collage sterk weten te beïnvloeden. 

Het maken van een goede collage is lastig

Hoewel het soms een wat willekeurig geplak en geknutsel lijkt voor de leek, is het maken van een echt goede collage, waarbij de verschillende componenten elkaar ondersteunen, nog best lastig te maken. Het wordt wat dat betreft echt onderschat. Meestal ligt er een thema ten grondslag aan de collage. We zien daar in afbeeldingen bij deze tekst een goed voorbeeld van, waar het thema duidelijk de maanlanding in 1969 is geweest.

Strakke collage

Andere variant van de collage

Een andere variant van de collage is een serie na elkaar genomen foto's, bijvoorbeeld van een bewegend persoon samen te voegen. Dat heeft vaak wat meer impact dan één losse foto. 

Hieronder zien we daar een voorbeeld van. 



Een goede voorbereiding voor het maken van een collage is noodzakelijk

De maker van de collage moet ook over een aardig archief aan materiaal beschikken om tot goede resultaten te kunnen komen. Wat dat betreft moeten we de collage zeker niet onderschatten. Maar het is wel een contentvorm die ons veel nieuwe mogelijkheden biedt. En daarmee zeker aan te raden is, al was het maar om het eens te proberen.



Tot slot

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er vele terug te vinden en vaak tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten