donderdag 4 november 2021

Cartoons kunnen voor levendigheid zorgen

Cartoons kunnen voor levendigheid zorgen

    Cartoons hebben allerlei vormen. Van tijdschriften tot een plaatje in de krant;

    Ook stripverhalen kun je onder de cartoons scharen en voor sommige mensen is dat het eerste dat men leest in de krant;

    Het is in het algemeen lastig om aan goede cartoons te komen, maar voor kunstenaars mag het geen onoverkomelijk probleem opleveren.




Spotprenten

Bij een cartoon denken we al snel aan een spotprent, zoals we die bijvoorbeeld vaak zien van politici. Dat is een gangbaar gebruik van cartoons. En zeker bij bekende figuren kunnen we bij een goede tekenaar nog prima zien wie het is. Het tekenen van cartoons is een kunst apart en vraagt veel studie en oefening. Maar aangezien deze blogs bedoeld zijn voor de ondersteuning van de beeldende kunst, zijn er op dat punt hier weinig problemen te verwachten. Het is lastig hier dergelijke spotprenten als voorbeeld te tonen in verband met auteursrecht problemen.

Handgetekende illustraties

We kunnen ook denken aan illustraties. Die worden gebruikt om grotere blokken tekst wat levendiger te maken. We zien hier onder een paar voorbeelden van dergelijke illustraties. Dit zijn natuurlijk met de hand getekende cartoons.





Met de computer getekende cartoons

Een andere toepassing is de vervreemding van foto's om ze meer op te laten vallen. Ook daarvoor zijn een aantal software varianten in omloop. Een paar voorbeelden van een eenvoudige foto met een tweetal bewerkingen daarvan. 

De originele foto

Een tweetal varianten die met de computer zijn getekend vanaf de foto

Cartoons zijn ideaal voor kunstenaars

Cartoons hebben veel mogelijkheden en zeker bij een kunstenaar moeten deze eigenlijk tot het standaardgereedschap horen,  als we het hebben over het maken van content.

Tot slot

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er daar vele van terug te vinden. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten