vrijdag 5 november 2021

Brochures zijn altijd handig

Brochures zijn altijd handig om weg te kunnen geven

    Heb je papieren brochures? Zorg altijd voor een online versie of maak het mogelijk om ze via je website te versturen;

    Vaak is het aan te bevelen meerdere gerichte brochures te maken, in plaats van één algemene;

    Belangrijk is het formaat. Zorg dat dat altijd gemakkelijk uit te delen valt.




Brochures zijn zowel geprint als online in te zetten

Als kunstenaar is het handig om over een flink aantal brochures, (ook wel folders genaamd) te beschikken. Die kun je in een fysieke vorm gebruiken (geprint of gedrukt), maar je kunt ze ook online ter beschikking stellen. Dan kun je ze leesbaar als content plaatsen of je kunt je bezoekers ze op laten halen in een pdf-formaat. Dan kunnen ze je brochure indien gewenst zelf printen.

Begin met een algemene brochure

Het is altijd handig om een bredere, algemene brochure van je kunstenaarswerk te hebben. Die brochure leg je neer bij beurzen, die heb je bij je als je ergens in het openbaar werkt of je zet je brochures neer in een standaard bij een expositie of tentoonstelling. En er zijn natuurlijk nog veel meer toepassingsmogelijkheden. 

Een brochure of folder voor je producten en diensten

Naast een algemene brochure, kun je speciale brochures maken voor je werk. Laat daarin beknopt zien wat je doet en verwijs voor meer informatie naar een weblog of website. Bedenk dat mensen niet uren lang een folder staan lezen. De boodschap die je over wilt brengen moet in maximaal 15 seconden wel duidelijk zijn. Dat zijn maar enkele zinnen en die moeten dan wel goed geformuleerd zijn. Het is aan te raden om per dienst of product een brochure te maken. Ook voor een éénmalige expositie, een workshop en dergelijke is een folder handig om te hebben.

Als een folder of brochure bedoeld is als achtergrondinformatie of om te bewaren, dan mag er  iets meer tekst op staan,  maar overdrijf het zeker nier.

A4 en A5 formaat

Zeker als we gebruik willen maken van folderstandaards is een standaardformaat handig. Allereerst is daar de standaard A4, maar die is meestal wat aan de slappe kant. Beter is dan om twee folders op een A4 te printen en die A4 dan door te snijden, zodat we een A5 formaat krijgen. Ook kun je een A4 dubbel vouwen. Bij verzending in de envelop is dit wel een handig formaat.



Schermdump in lage resolutie van twee A5-folders op één A4

2 keer gevouwen A4 formaat

Het meest gangbare formaat om neer te zetten in een folderstandaard is een A4, die in drie delen is gevouwen of tot 3 losse brochures is verknipt.  

Zeker op een A4-brochure die in drie delen is gevouwen, kunnen we heel veel informatie kwijt. We hebben tenslotte 6 kantjes ter beschikking. Dit formaat wordt ook vaak een flyer genoemd.

Schermdump van 3 folders in staand formaat geprint op één A4


A6 is gemakkelijk te versturen

Wil je je brochures gemakkelijk met de post versturen? Deel dan een A4 twee keer, zodat we een A6 (briefkaart) formaat krijgen. Dat is gemakkelijk per post te versturen en het valt lekker op als het in de brievenbus ligt. Want zoveel post krijgen we tegenwoordig niet meer.



Schermdump van 4 A6-folders op één A4 om te verzenden.

Zelf printen of uitbesteden?

Proefexemplaren of een paar brochures voor een beurs of expositie kunnen we zelf printen, maar hebben we iets meer exemplaren nodig, dan loont het zelf printen al snel niet meer en kunnen we beter één van de gespecialiseerde online drukkerijen in de arm nemen. De kwaliteit is meestal prima en er wordt heel vlot geleverd tegen vaak zeer concurrerende prijzen.


Tot slot

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er daar vele van terug te vinden. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje














Geen opmerkingen:

Een reactie posten