zondag 15 mei 2022

Verleen service aan je lezers met verwijzingen

Verleen service aan je lezers met verwijzingen



    Verwijzingen naar bruikbaar materiaal bij anderen kunnen veel problemen voorkomen;

    Verwijzingen naar duidelijk illegaal materiaal zijn ook niet toegestaan;

    Een lijst met verwijzingen onder aan een artikel is handig voor verdere studie over het onderwerp.


Verwijzingen kunnen problemen met auteursrechten voorkomen

Overnemen van teksten en ander materiaal is niet zondermeer mogelijk. Dat geeft problemen met auteursrechten, om over de morele kant van het gebruik van andermans materiaal nog maar te zwijgen. Dat gaan we dus niet doen.

Neem veel verwijzingen in je content op als service

Verwijzingen zijn minder gemakkelijk te herkennen dan vroeger

Wat in het algemeen wel mag is het gebruik van verwijzingen. En zeker bij internet is dat gemakkelijk door gebruik te maken van aanklikbare links ofwel hyperlinks zoals deze officieel heten. In de oertijd van het internet altijd gemakkelijk te herkennen aan de blauw onderstreepte tekst. Eigenlijk zou dat nog steeds moeten maar de neiging om websites "mooier" te maken heeft het gewonnen van deze praktische aanpak. We zien nu links in allerlei maten, vormen en kleuren. Het is er niet altijd duidelijker op geworden, zeker niet.

Verwijzingen naar illegaal materiaal op het net mogen ook niet

Maar goed, bruikbaar of niet, we kunnen links gebruiken. Toch is het ook hier nog uitkijken geblazen want een verwijzing naar iets dat illegaal geplaatst is, is niet toegestaan. De website Geen Stijl heeft hier enkele keren problemen mee gehad. De rechter gaat er daarbij van uit dat je heel goed aan kunt voelen wat illegaal is en wat niet. Dus neem dat wel mee als je met verwijzingen aan de gang gaat.

Een lijst met verwijzingen kan handig zijn maar let op dode links

Vaak wordt er nog wel een lijstje links aan een artikel etc. toegevoegd als een soort bronnen of resourceslijst. Dat is handig voor wie zich verder in het onderwerp wil verdiepen. Je lezers zullen een dergelijke service op prijs stellen. Maar realiseer je wel dat lijsten met links heel snel veranderen. Websites hebben vaak geen lang leven. Ze komen en gaan snel en dat zorgt voor zogenaamde dode links. Aanklikken van dode links leidt naar een foutmelding. Het vraagt dus extra werk om de links regelmatig na te lopen.

Angst om lezers kwijt te raken

Soms hebben auteurs van content de angst dat ze door het gebruik van links hun lezers kwijt raken. Dat is voor een deel tegen te gaan door de links op een nieuwe pagina te laten openen zodat men weer op jouw pagina terugkomt als je ze sluit. Maar het gemak dat je je lezers levert en de waardering die dat geeft, weegt op tegen het feit dat je misschien een keer een lezer kwijt zult raken. Het is en blijft een afweging maar de voordelen van het serviceaspect lijken het te winnen. 

Tot slot

Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er vele terug te vinden en vaak tot in detail uitgewerkt. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten