Artikelen, hoe meer hoe beter
Artikelen zijn de basis van de contentmarketing. Kun je goed artikelen schrijven? Dan heb je een enorme voorsprong;
|
||
Artikelen zijn op allerlei manieren in te zetten. Via speciale directories, via blogs, nieuwsbrieven en noem maar op;
|
||
Ben je zelf niet handig in het schrijven van artikelen, dan is het goed uit te besteden.
|
Artikelen kun je schrijven over werkelijk elk onderwerp
In het menu in de kop vind je een eerste aanzet hoe je tot een artikel kunt komen. Schrijven vraagt, zoals daar ook wordt uitgelegd, toch een aantal belangrijke stappen die je doorlopen moet.
Wat is de bedoeling van mijn artikel?
Dit is de eerste en misschien ook wel de belangrijkste vraag over het artikel dat je gaat schrijven:
- Ga je gewoon een grappige anekdote vertellen?
- Wil je een idee, mening of opinie aan je lezer overbrengen?
- Wil je je lezer iets leren?
- Wil je je lezer onderhouden?
- Wil je een actie van je lezer?
- Wil je iets aan je lezer verkopen?
- Wil je de mening van je lezer veranderen?
En er zijn nog legio andere redenen om een artikel te gaan schrijven. Maar dit doel van je artikel moet je dus wel goed voor ogen staan, want al deze verschillende soorten artikelen vragen een eigen aanpak. En ze krijgen een eigen stijl en taalgebruik. Kortom, iets om goed over na te denken en rekening mee te houden.
Schrijven betekent oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Er is maar één manier om goed te leren schrijven. En dat is door te oefenen. Heel veel te oefenen. Zo vaak als maar mogelijk is te oefenen. Vergelijk het maar met de constante training van de topsporter. Er zijn heel veel verschillende manieren in omloop, waarmee je je eigen schrijfkwaliteiten snel en flink op kunt schroeven.
Hier zijn twee voorbeelden van goede oefeningen die je helpen als je steeds beter wilt leren schrijven:
1. Het bruggetje
Zorg voor twee willekeurige zinnen. Bijvoorbeeld willekeurige regels uit een boek. Of de eerste en de laatste regel van een songtekst, die toevallig net op de radio is. Als het maar willekeurig is. Neem de beide zinnen en schrijf daar een verbindende tekst tussen. Dat lijkt eerst vrijwel onmogelijk, maar als je er even goed voor gaat zitten, dan blijkt het best mee te vallen.
2. Woorden verbinden
Neem een willekeurig boek en pak van bijvoorbeeld bladzijde 10, van de 10e regel het eerste zelfstandig naamwoord. Hetzelfde doe je van bladzijde 11, de 11e regel etc. tot je minstens vijf en maximaal 10 woorden hebt. Het is een volkomen willekeurige verzameling woorden geworden, maar daar zit nu juist de uitdaging in.
Schrijf nu een tekst waar al deze woorden minimaal één keer in voorkomen. Meer mag ook.
Probeer het eens. Het is lastiger dan het lijkt
Dit soort oefeningen lijken eenvoudige spelletjes en als je die mening ook toegedaan bent, raad ik je aan om het eens een keertje te proberen. Een uitdaging. Ga naar je boekenkast en haal het 3e en het 7e boek er uit. Schrijf de eerste zin van het eerste hoofdstuk uit het boek op. Dat is je startzin. Dan neem je de allerlaatste zin van het tweede boek. Dat is je slotzin.
Schrijf nu een artikel van een A4-tje dat met de startzin begint en met de slotzin eindigt. Succes.
Je vaardigheid met schrijven gaat al snel veel beter
Al met al zul je merken dat je door veel content te schrijven en regelmatig van dit soort malle oefeningen te doen steeds vlotter, gemakkelijker en foutlozer gaat schrijven. En voor iemand die veel content wil produceren, is dat toch wel heel erg handig om onder de knie te krijgen.
Meer informatie:
Meer artikelen over het schrijven van artikelen (dat klinkt ingewikkelder dan het is,) kun je vinden op het betreffende weblog uit deze serie.
Tot slot
Er zijn vele manieren van promotie bij kunst. Op de website van Team Jetje zijn er daar vele van terug te vinden. Ga dus naar https://teamjetje.blogspot.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten